Daca ai decis ca esti pregatit sa iti renovezi locuinta, e momentul sa-ti pui niste intrebari esentiale. Aceste intrebari iti vor permite sa eviti solutiile de compromis si celebrul „merge si asa”.
Cat timp esti pregatit sa-i acorzi proiectului de renovare?
Gandeste-te la tipul lucrarilor pe care ti le-ai propus (lucrari ample, ca de exemplu: schimbarea instalatiilor sanitare si recompartimentarea camerelor, sau lucrari de improspatare, cum ar fi schimbarea culorii peretilor) si, in cazul in care apelezi la ajutorul unui mester, pentru a fi sigur ca solutiile pe care ti le propune sunt cele mai potrivite si executate ireprosabil, acorda-i o saptamana sau doua in plus.
Atunci cand angajezi echipa de mesteri, asigura-te ca:
- oamenii pe care i-ai ales sunt calificati in lucrarile pe care urmeaza sa le execute;
- ai cerut referinte si le-ai verificat;
- ai un deviz detaliat al lucrarii (manopera si materiale);
- ai incheiat un contract cu mesterii in care sunt mentionate toate lucrarile ce urmeaza a fi efectuate si receptionate;
- poti urmari si verifica personal fiecare etapa a renovarii.
Nu uita ca, in general, reparatiile anterioare renovarii si protejarea spatiului de lucru consuma mai mult timp decat lucrarea propriu-zisa.
Ce pot invata din experientele altora?
Intreaba-ti prietenii si cunostintele care au trecut prin aceasta experienta ce iti pot recomanda. Asculta-i cu atentie si incearca sa eviti greselile lor. De asemenea, exista multe site-uri pe internet care iti pot oferi informatii detaliate in legatura cu desfasurarea unui proiect de renovare.
Am nevoie de o autorizatie speciala pentru renovare?
Inainte de a da startul proiectului trebuie sa-ti raspunzi la acesta intrebare. Astfel, in cazul unor lucrari ample (de exemplu: recompartimentarea spatiului, modificari ale instalatiilor electrice, sanitare, de incalzire), vei avea nevoie de permise speciale pe care trebuie sa le obtii inainte de inceperea lucrarilor.
In plus, este important sa stii ca este interzisa aruncarea resturilor de produse (respectiv amorsa si vopseaua lavabila) in reteaua de canalizare sau cursuri de apa si ca deseurile generate (de ambalaj si de produs) trebuie date spre colectare selectiva, in locuri special amenajate.
Cum imi impart bugetul?
Chiar si cele mai bine planificate bugete pot fi depasite. Ca sa nu ajungi in situatia de a nu mai avea bani pentru incheierea lucrarilor, iti recomandam sa pastrezi o rezerva pentru cazurile in care cheltuiesti mai mult. De asemenea, include in buget o suma pentru operatiile premergatoare decorarii (modernizarea instalatiilor electrice, sanitare, de incalzire, de gaze, identificarea si rezolvarea cauzelor posibile pentru condens si pentru infiltrari de apa). Pentru obiecte pe care trebuie neaparat sa le cumperi, dar care ti-ar putea consuma toate fondurile, gandeste-te la posibilitatea de a obtine un impumut.
Daca renovezi integral ar fi mai bine ca pe durata lucrarilor sa locuiesti in alta parte. E recomandat in acest caz sa iei in calcul si cheltuielile inchirierii unei locuinte temporare, in cazul in care nu te gazduieste un prieten.
La final, inainte de a incepe munca, trebuie sa iti reamintim ca exista o ordine fireasca de executie a operatiilor pe parcursul renovarii. Nu scapa din vedere aceste detalii!
Ca sa iti fie mai usor, iti recomandam un mic exercitiu de imaginatie. Incearca sa vizualizezi rezultatele finale ale renovarii pana in cel mai mic detaliu. Acest efort initial te va scuti de modificari ulterioare care te vor costa timp si bani.